Blog

Goodbye 2020

Vissza

Mostanra talán már mind túlvagyunk a megrepedt bejglik drámáján, az utolsó adag töltöttkáposztát is rátukmáltuk már valakire, magunk mögött tudhatjuk a tényt, hogy idén is ferde a fa úgyhogy éppen ideje, hogy elkezdjünk gondolkodni az újéven, hiszen ha valamit jobban várunk a karácsonynál akkor az bizony 2020 vége. Ez pedig bőven elég ok már önmagában is az ünneplésre, úgyhogy itt van a best of Mitiszol “soha viszont nem látásra” óév búcsúztató válogatás.Fidora Prosecco Spumante Extra Dry DOC
Veszélyes az egyik favorittal kezdeni az ajánlót, de nincs mit tenni, egy a Fidora Prosecco Spumante egész éves kedvencünk időjárástól függetlenül hiszen ugyan olyan jól esik a téli fagyokban mint a nyári kánikulában. Organikus művelésű Glera szőlőből készült Emilio Fidora birtokán és minden kortyában visszaköszön az olasz életérzés.


Fleury Champagne Blanc de Noir
Szerintünk nincs semmi kivetnivaló abban, ha valaki egy szimpla hétköznapon is a Champagne mellett dönt, sőt, a karácsonyi asztalon azonban tényleg ott a helye minden borokra kicsit is fogékony család házában. Az pedig már tényleg csak ráadás, hogy nem is akármilyen francia pezsgőről van szó, hiszen a birtok már 30 éve a biodinamika elvei alapján gazdálkodik!

Hummel Karasica Petnat 2019
Horst Hummelt talán nem kell bemutatni, hiszen rendre megbizonyosodunk arról a havi webshop összesítésekor, hogy igazi közönségkedvenc - legyen szó pet-nat-ről, villányi vörösről vagy egy különleges fehérről (ugye a Bernstein és Góré senki számára nem hangzik ismeretlenül?!), valahogy mindig ott van a favoritok között. Meg is értjük miért, szóval ebből a kis összeállításból sem hiányozhatott. Ezúttal a Karasica Petnat-re esett a választásunk ami egy Villányon keresztül csordogáló kis patakról kapta a nevét. Kézi szüret, spontán erjedés, 100% hárslevelű, degorzsálás nélkül - úgyhogy óvatosan a nyitással!

Eudald Massana Nove NV Cava Brut
Az egyik örök kedvenc cava tételünk spanyolországból, Eudald Massana családi birtokáról, a Barcelonától csupán egy kőhajításra található Sant Pau d’Ordal-ból. 9 generáció tapasztalata és a penedes-i hagyományok adják ennek a szuper cavanak a biztos alapját - a család ugyan mindig is a hagyományokat követve, organikusan, biodinamikusan, adalékanyagok nélkül gazdálkodtak, 2000-ben pedig a certifikációt is megkapták, habár bevallása szerint az egész csak formalitás volt, hiszen nem is ismer más technológiát, csak a lehető legtermészetesebben - semmit nem hozzáadva, semmit sem elvéve.

Pierre Frick Crémant 2017
Verhetetlen francia crémant a Dél-Elzászban megbúvó Pfaffenheim-ből, csupán néhány kilométerre Colmartól. A Frick család generációk óta művel szőlőt a környéken, 1981 óta ráadásul biodinamikusan. Ez a Pinot Blanc és Pinot Auxerrois házasításból született pezsgő spontán erjedt majd az acéltartályok után tölgy hordóban pihent 6 hónapon át finomseprőn, ahonnan 18 hónapra palackba került a degorzsálás előtt. Hosszú utat tett meg a tőkéktől, hogy végül nálunk koronázza meg az ünnepeket. És hát...nem fogunk csalódni.

Meinklang Prosa 2019
Az abszolút Mitiszol favorit Meinklang birtok utánozhatatlan buborékosa! Egy valódi frissítő rosé habzóbor pinot noirból, zweigeltből és kékfrankosból készítve, mindössze 10,5%-os alkohollal, kitűnő, frissítő savakkal, roppanós eperrel és málnával. Biodinamikus művelés, osztrák precizitás meg egy évről-évre megunhatatlan tétel Burgenlandból.

Wassmann Morizz 2017
Ki gondolná, hogy Villány lassan a hazai pezsgőkészítés egyik gócpontja lesz? Horst Hummel után íme egy másik best buy tétel, szintén a környékről, a Wassmann család biodinamikus birtokáról. Olaszrizling, mely enyhe préselés után spontán erjedt, majd két éven át seprőn érlelődött, hogy végül 2020-ban bemutatkozzon a nagyközönség előtt - és hát igen sikeresen, hiszen nem sok palack maradt már belőle.

Kapcsolódó termékek