fbpx

A szó valódi értelmében családi vállalkozás vagyunk: Három generáció egy fedél alatt, ahol senki sem vesz vissza a másik lelkesedéséből. Egy család a kontinenshez szorosan kötődő eseménydús történelemmel, melynek legifjabb generációja is megvalósítja majd boldogságához szükséges terveit. Mindazok számára, akik ismernek minket: mi vagyunk az ’Eymann-ok’. Családnevünk a ’Toreye’ feudális birtok nevéből származik, még az 1350-es évekből, jelentése, mely ’közel a folyóvízhez’, családi címerünkben is visszaköszön. Ennek emlékéül, és mert nagyszerű borok sosem születnek kishitű törekvésekből, de sok ember sok éven át tartó munkájának eredményeként, legjobb borunk a TOREYE nevet kapta.

A vidék és az emberek

Azok, akik nem tudják honnan jönnek…

legalább azt tudják hová tartanak

Nem véletlen, hogy Palatinate-ot ’Németország kertjeként’ emlegetik. A termékeny talajnak és a mérsékelt klímának köszönhetően minden, ami a szívnek kedves megterem itt: gyümölcsök és zöldségek, még a füge és a kiwi is. Leginkább azonban a szőlő alakítja a vidéket, az embereket és a kultúrát.

Ősi időktől fogva telepedtek itt le emberek. Bizonyíték van arra, hogy már akkor termesztettek itt szőlőt, mikor a Rómaiak meghódították a Keltákat. Gönnheim-ben, a 6-ik századból származó Római kori szarkofág feltárásánál talált ivóedények és kancsók csak egy részletét mutatják ennek a történelemnek. A Lorsch-i (771) és a későbbi Limburg-i (1044) monostorok dokumentumai és krónikái alátámasztják, hogy már azokban a korai időkben is folyt mezőgazdasági tevékenység Ginnigheim-ben, a mai Gönnheim-ben.

A Speyer-i püspökök, a Leiningen-i grófok és a Palatinate-i hercegek uralkodása alatt, az európai történelem zűrzavaros változásai nyomott hagytak a vidéken – leginkább központi helyzetére és gazdasági jelentőségére kihatással. A Parasztháború, a Francia örökösödési háború és a Francia forradalom mind rányomták bélyegüket, csakúgy mint a II. Világháború.

Ennek ellenére Palatine, mely mindkét középkori császári családnak, a Salian-oknak és a Hohenstaufen-eknek is otthona volt, Európa legfontosabb kulturális központjai közé tartozott. A Rajnától nyugatra fekvő területek zavaros történelme részben megmagyarázza a Palatine-i emberek mentalitását:

Olyan emberek ők, akik csak nehezen tettek különbséget barát és ellenség között, nem foglaltak állást, inkább a tétovaságot választották. Olyan emberek, akik megtanulták élvezni a jó időket, de állandóan készen várták a kellemetlen meglepetéseket. Mindig megpróbálták a legjobbat elérni a kapott csapások ellenére is.

Szőlőtermesztés és ökológia

Csak amit szeretünk…

vagyunk képesek valóra váltani

Talajunk geológiai eredete visszanyúlik az utolsó jégkorszakig. A Felső-Rajna hasadékvölgyének teraszain, a folyó kavicsos és homokos üledékeit 1-2 méter vastag réteg szélfútta lösztalaj takarja. A lösz jellegzetes tulajdonsága a magas mész- és ásványianyagtartalom; emellett kiváló vízmegtartó képességű. Akik közelebbről megnézik a Rajnai síkságot, hamar felfedezik jellegzetes felszíni struktúráját: egyik részről hordalékos delták, melyeket a Palatinate-i erdőből a Rajnába folyó erek alakítanak, másrészről a köztük felbukkanó löszös dűnék. Ez az örökös váltakozás a síkterületek és dombok között adja a vidék jellegzetes vonzerejét.

Leginkább a löszös dűnéket választják szőlőtermesztésre. Ez a magyarázata egyes helyneveknek, mint ’Sonnenberg’, vagy ’Martinshöhe’ (melyek a hegyoldalban található ültetvényekre utalnak).

Különféle fedőnövények és gyökerek segítségével, melyek hasznosítják a talajt és védik annak struktúráját, őrizzük meg annak természetes termékenységét és ugyanakkor megfelelő életkörülményeket alakítunk ki a legkülönfélébb élőlények faunájának. Az élet csak élő dolgokból fakad; az élő talaj előfeltétele az egészséges szőlőnek és a minőségi bornak.

Óvatos lombkezelés és a finom talajmunka kombinációja segít csökkenteni a fertőzésekre és a gombás megbetegedésekre való fogékonyságot. Emellett a vegetatív időszak alatt a szőlőt biológiailag felkészítjük a szőlőbetegségek megelőzése érdekében: gyógynövényekkel, kőporral, szerves kénnel és kevés rézzel kezeljük.

Minden szőlészeti intézkedés arra irányul, hogy a lehető legegészségesebb szőlőt szüreteljük. A hajtás- és termésválogatás az érettség fokának és az aroma összetevők tartalmának optimalizálását szolgálja.

Az utolsó lépés a kézi szüretelés. A szüret időpontja döntő a bor minősége és potenciálja szempontjából, melyet a pincében, az érési folyamat alatt is meg kell őrizni.

Érlelés és pincemunkák

az élet túl rövid ahhoz

hogy rossz bort igyunk

Csak amikor a pincébe kerül, mutatja meg magát az évjárat karaktere. Igazából, minden igyekezetünk ellenére, hogy minőségi bort készítsünk – a döntő faktor mégis az időjárás marad. A borban megmutatkozik az évközbeni időjárás. A pincében az évjárat potenciálja növelhető annak érdekében, hogy előhozzuk tipikus jellemzőit. Olyan munka ez, mely időt igényel. Csakúgy mint a gyerekekhez, a borhoz is idő kell, hogy fejlődjön, érlelődjön. Ezt nem lehet erőszakolni.

Fehér boraink a szüretet követően, egészen január hónapig rajta maradnak a seprőn. Ez hozzájárul természetes letisztulásukhoz és az aromaanyagok kialakulásához. Borainknál nem végzünk derítést és általában csak egyszer, a palackozás előtt kerül sor szűrésükre. A bor óvatos kezelése abszolút prioritást élvez a legutolsó fázisig.

Vörös borainkat kizárólag héjon erjesztéses technológiával készítjük és fajtától függően hagyományos fahordókban, vagy barrique hordókban érleljük két évig.

Kiváló ételek és italok élvezete

a végére a legjobbat…

ez szintén igaz a borokra is. A szőlőben és a pincében eltöltött egy évi munka, megannyi remény és félelem után, végre itt van a poharunkban ez a dédelgetett bor, készen arra, hogy betöltse feladatát: élvezetet nyújtson nekünk!

Mi lehetne kedvesebb, mint egy baráti beszélgetés, egy pohár bor, és talán egy jó étel társaságában: ez igazi gyógyír a léleknek. A bor kezdeményezi a társalgást, bátorítja a párbeszédet köztünk és társaink között. Felszabadít, ugyanakkor megőrzi a jókedvet és a humort.

A legideálisabb hely ezen élvezetek gyakorlására a mi boréttermünk. Nagyszámú közönséggel, fiatallal és kevésbé fiatallal találkozhatunk itt. A jó konyha a felhasznált alapanyagokra épül. ’Csakis olyan ételeket ajánlunk, mellyel mi magunk is elégedettek vagyunk.’ Egészen mostanáig ez a mottó meggyőzőnek bizonyult.

Nem kell mondani, hogy ilyen körülmények között több bor fogy nálunk, mint víz a főzéshez.

A Palatine-i konyha – a lehetőségektől függően – számos ételt kínál, a rusztikus stílusúaktól egészen a kifinomult fogásokig. Mi az utóbbiak hívei vagyunk. Így, a hagyományos helyi ételek mellett, az évszakoktól függően mindent megtalálhat nálunk, amit a Palatine kínál: sóskalevest, vagy finom fűszerekkel és spárgával készült omlettet, kiváló halételeket, bárányt, vagy párolt szarvascombot, egy-két pohár megfelelő bor kíséretében.

Nyáron, a lombkoronákkal árnyékolt udvarunk hívogat egy kis időtöltésre, egy pohár üde borral és lágy szellővel, ahol az emberek elvesztik időérzéküket.

Végül egy helyes Palatine-i mondással búcsúzunk:

A jó ételekre és italokra örökké emlékezünk.’

Szőlőfajták Riesling, Pinot Noir
Cím Rainer Eymann und Ingeborg Wagner-Eymann Ludwigstraße 35 D-67161 Gönnheim
Telefon +49 (0) 6322 - 2808
E-mail info@weinguteymann.de
Weboldal www.weingut-eymann.de