fbpx
  • Etienne et Sébastien Riffault Vignerons
  • certifikált organikus, biodinamikus gazdálkodás
  • Sancerre

Már két napja nem láttuk a napot mikor a Sancerre közelében lévő Sury en Vaux-ba érünk. Sébastien Riffault-val találkozunk, aki az elmúlt 15 évben gyökeresen megújította az édesapjától átvett 12 hektáros birtokot. Másfél évtized alatt a konvencionális, szintetikus szereket, gyomírtót és műtrágyát használó Riffault borászat radikálisan átalakult, és mára Sancerre egyik legprogresszívabb biodinamikus birtokává vált.

cikk_riffault(Több fotó itt)

Természetszerűen a szőlőben kezdünk, végiglátogatjuk a birtok mindhárom termőhelyét. Gyorsan kiderül, hogy Sébastien tudja mit csinál, vallja, hogy tőkéről tőkére változik a szőlő igénye, amelyet legjobb tudása szerint igyekszik figyelembe venni. Módszerei szinte őslogikusak, gondolatai közel állnak hozzánk. Ültetvényeit sosem telepítené újra, inkább folyamatosan megújítja őket, így a tőkék korban is különböznek egymástól.

Végre kisüt a nap, oldódik a nyomott párás miliő. Jókat mulatunk, de egyben elszörnyedünk a ma még alternatívnak számító biogazdálkodás viszontagságain. Van hova fejlődni, Sébastien elmondása szerint Sancerre mintegy 350 termelője közül kevesebb mint 10 gazdálkodik organikusan. Magyarországhoz hasonlóan Franciaországban is nyomulnak a szintetikus szereket gyártók ügynökei, és drogdílerekhez hasonlóan igyekeznek függővé tenni az időjárásnak kiszolgáltatott gazdákat. Sébastien röhögve küldi őket melegebb éghajlatra. Nem bánja, ha van egy kis atka a szőlőben, az esca-tól sem ijed meg, visszavágja a tőkét és hagyja pinenni, gyógyulni a növényt. Ritkán megy trakorral a szőlőbe, lóval szánt, inkább április-májusban semmint ősszel. Persze kézzel szüretel, amely Sancerre-ben nem is annyira jellemző mint gondolnánk.

A kóstoló előtt még megnézünk egy parlagon lévő földet, ahol robusztus lovait legelteti. A területen sok fát telepített, a fiatal tölgyfákra szarvasgombát is oltatott. A sok köbméteres komposzthalmán gyönyörű hokkaido tökök nőnek, amelyek nemcsak ehetőek, de egyben természetes árnyékot is adnak a komposztnak.

A minden külcsínt nélkülöző, funkcionalitásra épülő borászatban gyorsan belátjuk, hogy az elmúlt 15 év erőfeszítései nem voltak eredménytelenek. A borok stílusa radikálisan megváltozott, a belépő birtokbor ugyan még valamennyire emlékeztet az iskolában tanított Sancerre borokra, de ami ezután következik, az merőben rendhagyó, legalábbis a ma ismert sancerre-i stílus viszonylatában. A dűlős tételek évjárattól függően 20%, de akár 40% botrytis-szes szőlőből készülnek (száraz borokról van szó), amely elképesztő mélységet és komplexitást kölcsönöz a bornak. Mindezt erőteljes mégis finom savszerkezet teszi izgalmassá, feszessé. Nagy vitalitású borok, trés vivant – mondják a franciák, nincs is kedvünk kiköpni őket, és irigykedünk az ősökre, hiszen ezt a stílust nem Sébastien Riffault találta ki, egy-két generációval korábban még ez volt a jellemző. A dűlős fehérek után (Akméniné, Auksinis, Saulétas), vörösbort is kóstolunk. A 11 hektár sauvignon blanc mellett 1 hektár pinot noirt is gondoznak Riffault-ék. A két Sancerre rouge csodás példái az elegáns pinot noirnak, különösen az idősebb ültetvényről szüretelt szőlőből készült tétellel időzünk, fiatalabb társánál még harmonikusabb és hosszabb, de bármelyiket szívesen isszuk.

Az ebédre kevés idő jut, meg sem lepődünk, hogy Sébastien egy hordón improvizál asztalt, nem vágyunk többre a házi kenyérnél és a bioszaláminál. Mellé tiszta ízű kecske és tehénsajtot, érett függét és frissen gyalult tököt kapunk. Az étel mellett még összehasonlítunk egy 2011-es és egy 2007-es Akméninét, és elégedetten állapítjuk meg, hogy az idősebbik tételen sem érződik még az idő múlása.

Sébastien Riffault borai üdítő színfoltok a mainstream Sancerre-k tengerében, kiforott stílusuk magabiztosan mutatják az irányt a természetességre és a termőhely kifejezésére törekvő borászok, valamint az eredeti ízeket kereső borbarátok számára. A siker sem maradt el. Bár a váltáskor az édesapa által felépített vállalkozás elveszítette összes ügyfelét, mára újakat talált. Sébastien csak Párizsban közel 100 helyre szállít, és egyre nagyobb az érdeklődés külföldről is. Többet között Dánia, a skandináv országok és Japán után már Magyarországon is kaphatók a Riffault borok.

Termőterület nagysága 12 ha
Szőlőfajták Sauvignon Blanc, Pinot Noir
Talajtípusok tűzkő, portlandi és kimmeridgian mészkő