fbpx

1130-ban ciszterci szerzetesek telepítették ezt a történelmi szőlőültetvényt. Ma ez a Loire-ra néző hét hektár-os szőlőterület egy ritka, önálló AOC birtok.

1980-tól kezdve fokozatosan vezettük be a biodinamikus módszereket. 1984-re az egész birtok biodinamikussá vált. Azóta az összes szintetikus kemikáliát, gyomirtószert száműztük nemcsak az ültetvényekről, de az egész birtokról. Egy tehéncsorda termeli a szőlőkben felhasznált komposztot. Télen egy birkanyáj legeli le a sorok között megmaradó talajtakaró növényzetet. Két hektár régi ültetvényt (melyet új ültetőanyag szaporítására is használunk) lovaseke művel. Három éve néhány helyen nem kezeljük a szőlőt rézzel és kénnel.

Célunk, hogy megmutassuk az agyagos talaj, a Loire parti mikroklíma alapvető jellegzetességeit, az ízek, a színek, az aromák eredetiségét és az itteni terroir kínálta jó érési potenciált.

Szüretkor három, de akár öt alkalommal is körbejárjuk az ültetvényt, csakis a tökéletesen érett szőlőfürtöket leszedve: ez azért szükséges, mert nem közel azonos időben érő standard klónokat termesztünk, hanem természetes szőlőültetvényt. A pincében tulajdonképpen a seprő keverésén és az elő-szűrésen kívül semmit nem végzünk. Csak igen kis mennyiségben használunk, új, alig égetett fát, így az eredeti ízanyagok nem sérülnek.

Három borunkat a Coulée de Serrant, a Savennières-Roche aux Moines, és a Savennières borokat érdemes fogyasztás előtt 12-24 órával kinyitni és 14-15Cº-on felszolgálni. A Coulée de Serrant kinyitás után még néhány napig fejlődik, csúcsát három-öt nappal a nyitás után mutatja.

Termőterület nagysága 7 ha
Szőlőfajták Chenin Blanc
Cím Château de la Roche aux Moines 49170 Savennières – France
Telefon 0033 (0)2 41 72 22 32
Weboldal https://coulee-de-serrant.com