fbpx
  • Domaine Pierre Frick
  • Demeter certifikált biodinamikus gazdálkodás
  • Elszász

1100 km autópálya után érkezünk Budapestről Pfaffenheimbe, Elszász meseszerű kisvárosába. Rövid, időutazással egybekötött sétánkat követően becsengetünk Jean-Pierre és Chantal Frick otthonába, várni kell, de nem bánjuk, harangszó, madárcsicsergés, legalább megérkezünk rendesen és elfelejtjük az autobahnt. Végül Chantal az ablakból integet, beljebb kerülünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA(Több fotó itt)

Rövid tanácskozás után Jean-Pierre vázolja a programot, kóstoló a pincében, majd a kóstolóteremben, végül közös vacsora, sajnos a szőlő a vacak idő miatt kimarad. Kár, hiszen a szőlő mindig érdekes és sokatmondó, de az 1981 óta biodinamikusan gazdálkodó Frick birtok különösen sok tanulnivalót tartogat számunkra, se baj, mindig van miért visszajönni.

A pincében nincs idegenvezetés, rögtön otthon érezzük magunkat és belevágunk a mintavételezésbe az óriási foudre hordók között. A vörösekkel kezdünk.

Először három pinot noirt kóstolunk (Rot-Murlé és Strangenberg dűlők), egyik szebb mint a másik, tele élettel, vibráló savakkal, zéró kénnel is makulátlanok. Már itt feltűnik, hogy milyen szépen érződnek az évjárati különbségek.

Pinot-k után rieslingek jönnek, a birtok riesling nem okoz csalódást, korábbi társaihoz hasonlóan elképesztően jó ivású mégis tartalmas bor, így frissen főleg kedves gyümölcseivel hódít, némi mineralitással díszitve. Zéró hozzáadott kén. Utána érkezik poharunkba a Steinert dűlő önálló bora, komoly tartalommal, kifejező ásványosággal, elképesztő textúrával, sűrű szövésű anyag, amelyet a sziporkázó savak tesznek könnyűvé. Elegáns, méltó követője a korábbi évjáratoknak, szinte kész a bor, még egy picit pötyög, de hamarosan tölthető, egyelőre hozzáadott kén nélkül.

Közben szó esik a hold állását követő pinceműveletekről, és Jean-Pierre többször kitér arra, hogy a borok igazi egyéniségek, évjárattól és termőhelytől függően teljesen máskor és másképp erjednek, és – mivel sem a musthoz sem a születő borhoz nem ad ként – a fehérboroknál is mindig bekövetkező almasavbontás is nagy eltéréssel zajlik le az egyes tételeknél. Aki minden évben ugyanazt várja egy bortól, az ne Frick bort vegyen.

Szóba kerül a koronazár is, hiszen 2002 óta a Frick borokat kizárólag söröskupakkal zárják (igen, a prémium tételeket is). Az eredmény több mint kielégítő: zéró dugós bor, szépen érő tételek, a rendhagyó csomagolást a fogyasztók is elfogadják. Ennyi.

Egy pinot gris következik, majd belenézünk két gewürtz traminerbe. Jean-Pierre végig hímnemben beszél a borairól, és valóban, a legtöbb tétel férfias jellegű, de a traminik nőies hangulatot árasztanak. Virágos (rózsa) illatukkal, maradékcukrukkal lágyabbak, behízelgőek, de a régióra jellemző finom savak most is gondoskodnak az egyensúlyról.

A kóstolóteremben egy kísérlettel indítunk, három 2000-es évjáratú rieslinget vizsgálunk meg közelebbről. Ugyanazok a borok parafadugó alatt, mégis mások, vesszen a kiszámíthatatlan palackvariáció, éljen a koronazár.

A palackos tételek közül kiemelkedik a 2010-es Rot Murlé pinot noir, a 2011-es Steinert és a 2010-es Vorbourg rieslingek, egy Blanc de blanc és egy degorzsálás előtti Blanc de noir Cremant. A kóstolót a vacsoránál folytatjuk. Két traminit iszunk, a 2012-es rendhagyó, hiszen száraz, 2011-es társa inkább a klasszikus iskolát követi kevés maradékcukorral. Végtelenül tiszta, sallangmentes, természetes borok ezek, csakúgy mint maga a borász.

A kitűnő alapanyagokból készült vacsora nagyszerű egyszerűségével tökéletesen passzol a hangulathoz, amely mindkét fél részéről egyre oldottabbá válik. Meglepetés tételként érkezik egy különleges kénmentes édes (!) bor, az alapanyag a ház melletti kertből származó pinot blanc és auxerrois, az eredmény figyelemreméltó, Jean-Pierre szerint földönkívüli ital ez. Zárásként még két eau de vie-t kóstolunk (=pálinka), majd minden jóval betöltekezve útnak indulunk.

Frick élő példája a saját útját járó borásznak. A régióban elsőként vágott bele a biodinamikus gazdálkodásba, majd radikálisan leépítette a kénhasználatot. Elszászban egyedüliként használ koronazárat. A fáradhatatlan kísérletezés és innováció meghozta az eredményét, kompromisszummentes borai a legjobbak közé tartoznak.

Termőterület nagysága 12 ha
Szőlőfajták Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewürtz Traminer
Talajtípusok mészkő, itt-ott magas vastartalommal
Cím 5, rue Baer 68250 PFAFFENHEIM
Telefon contact@pierrefrick.com
E-mail +33 (0)3 89 49 62 99
Weboldal www.pierrefrick.com