fbpx

A Vouvray Appellation

A Vouvray bortermelő vidék Tours-tól keletre, a Loire jobb partján fekszik. Ezen a területen először 372-ben kezdtek bortermeléssel foglalkozni, amikor Szent Márton megalapította a Marmoutier-i kolostort.

Az 1936-ban kialakított ’Vouvray Appellation d’ Origine Contrôlée’ 2000 hektáron terül el és nyolc faluban mintegy 300 bortermelő birtokot foglal magába.

A kizárólagosan engedélyezett szőlőfajták: Chenin Blanc, vagy a Pineau de la Loire. Egyedül a rövid csapos metszési eljárás elfogadott, szem előtt tartva, hogy egy tőkén sosem lehet több, tizenhárom rügynél.

Maison Huet

Az 1928-ban alapított, nagy alapterületű Huet birtok három különböző dűlőben gazdálkodik: Le Haut-Lieu, Le Mont és Le Clos du Bourg.

Le Mont

A Le Mont egy 8 hektáros terület, mely a Loire völgyének lejtőit szegélyezi. A kavicsos talaj legfőképpen zöldszínű agyagot és szilícium-dioxidot tartalmaz, borai elegánsak és nőiesek.

Le Haut-Lieu

9 hektáros dűlő, mely igen mély, túlnyomórészt barna agyagos mészkőtalajon fekszik. Ez az igen nehéz talaj általában finom, simulékony borokat produkál.

Le Clos du Bourg

Ez a kőfalakkal körülvett, 6 hektáros ’Clos’ a Vouvray-i templom feletti első lankákon fekszik. A 7-ik században ez a Tours-i Szent Márton templom hűbérbirtoka volt. Igen vékony talaja, mely mindössze egy méter mély, közvetlenül a mészkőrétegen fekszik. Le Clos du Bourg borai erőteljesek, jól felépítettek.

A szőlők

Mindegyik dűlőben biztosítjuk az alábbi ültetési megoszlást:

15% 1 és 10 év közötti

35% 10 és 30 év közötti

50% 30 és 50 év közötti

Földművelés, eljárások, kezelések

Eredetileg fokozatosan vezettük be, majd 1990 óta az egész birtokra kiterjesztettük a biodinamikus gazdálkodási módszereket. Ezt a rendszert a XX. század elején Rudolph Steiner alakította ki. Az így termesztett szőlőket, melyet egy hivatalos szervezet ellenőriz, Demeter márkavédjeggyel jelölhetik.

Az alkalmazott eljárások igazi harmonikus elegyei a múltnak és jelennek. Szüret után a szőlőtőkék takarása érdekében szántást végzünk, majd amikor a tavasz megérkezik az úgynevezett ’francia szántással’ eltávolítjuk a tőkékaljat takaró földréteget. A füvet gépekkel nyírjuk. Ez alapvetően fontos, hiszen a birtokon egyáltalán nem használunk kémiai gyomirtó szereket, melyek tönkretehetik a talaj mikrobiológiai életét.

A kis mennyiségben alkalmazott organikus-ásványi növényvédő szereket marhatrágyából és szalmából helyileg készítjük és körülbelül egy évig komposztáljuk.

Egyedül bordói levet, kénport és növényalapú szereket (csalán, cickafarkkóró) alkalmazunk a szőlő védelme érdekében.

1988-ban a különböző rovarölő- , illetve más kémiai szereket fokozatosan kivontunk a használatból. Így újra egy ökológiailag kiegyensúlyozott környezetet teremtettünk a természetes ragadozók számára.

A talajjal és a szőlővel kapcsolatos munkákat a különféle planetáris ciklusokkal harmóniában végezzük, ahogy ez sok évszázaddal ezelőtt általános volt.

Ez a művelési módszer tiszteletben tartja a földet, a növényi életet és a környezetet, így erősítve boraink karakterét, valamint sértetlenül őrzi meg a talaj természetes jellemzőit.

A szüret

Szőlőinkben támogatjuk a nemes rothadás, ismertebb nevén botrytis kialakulását. A szőlőt kézzel szüreteljük, általában október 15 és november 10 között, két-három, egymást követő osztályozással.

Elsődleges célunk, hogy a legmagasabb minőségű szőlőt termesszük. Az utóbbi tizenöt évben az átlagos terméshozam 35 hektoliter/hektár volt. Két extrém eset fordult elő, az egyik egy 1991-es 4 hektoliter/hektár (az áprilisi fagynak köszönhetően), a másik egy 70 hektoliter/hektár 1983-ban.

Borkészítés

A Chenin szőlőfajta egyik tulajdonsága, hogy cukortartalma határozottan az éves időjárási viszonyoknak megfelelően változik.

17g cukor szükséges az erjesztés után 1° alkohol eléréséhez. Olyan szőlőket szüretelünk, melyek az évjáratnak megfelelő, potenciálisan 9,5°- 25° fok közötti alkoholtartalmú borokat produkálnak. Ezeket a különbségeket figyelembe véve, és a minőséget mindig szem előtt tartva borainknál sosem végzünk cukorkorrekciót. Így az évjárat karakterét hűen tükröző borokat tudunk készíteni.

Az alkoholos erjesztés a pincében zajlik. Az erjesztésre váró szőlő mustját 225l-es tölgyfa hordóba, 600l-es hordóba, vagy 3000l-es tartályokba töltik. A körülbelül két hónapig tartó erjedés alacsony hőmérsékleten (14°C-17°C között) megy végbe. Csak a mi szőlőnkből és saját pincékből kikerülő élesztőtörzseket használjuk. Sosem használunk fajélesztőt.

Amikor a ki nem erjedt cukor és az alkoholtartalom egyensúlya megfelelő, az erjesztést leállítjuk fejtéssel, vagy kén hozzáadásával. A kén a vinifikáció alatt alkalmazott egyetlen szer, melyet a bor természetétől függően a lehető legkisebb mennyiségben használunk.

A hagyományos pezsgőink a méthode traditionelle eljárást követve készülnek, a második erjesztés a palackban történik. A pezsgő seprőn érlelése 2-3 évig tart átlagosan.

Remek aperitif italok, de desszertekhez is kíválóak.

Vouvray borok

Az alábbi táblázat bemutatja a bortípusnak megfelelő alkohol-, és ki nem erjedt cukortartalom mennyiségét:

Bor típusa

Alkohol tartalom

Cukortartalom

Száraz Sec

11,5° – 12°

3 – 5 g/l

Félszáraz Demi Sec

12° – 13°

10 – 20 g/l

Édes Moelleux

13° – 14°

30 g/l felett

Annak érdekében, hogy megőrizzük boraink frissességét és finomságát, nem végzünk almasavbontást. Boraink egyes jellemzői igen megnehezítenék ezt a műveletet.

A borokat a következő év áprilisában palackozzuk, néhány fejtés és egy szűrés után. Ezt a szükségszerű szűrést igen finoman végezzük, hogy ne nyúzzuk meg a bor egyéniségét, életét. Ennek köszönhető, hogy némely palackban felfedezhető némi üledék, mely azonban semmilyen módon nem befolyásolja a bor minőségét.

A Vouvray-t, mely az egyik legjobban érlelhető fehér bor, palackban érlelik. Fiatalon fogyasztva is kellemes, de csak 5-10 év múlva éri el a megfelelő érettséget. Csúcspontját, az évjárattól függően 20-40 éves érlelési idő után nyújtja, de egyes esetekben még a százéves kort is elérheti.

Kivételes évjárataink:

1947-1959-1989-1990-1997

Száraz boraink jól illenek tengeri ételekhez, kagylókhoz, grillezett halakhoz.

A félszáraz borok kiváló aperitifek, illetve szószos halételek és fehérhúsú ételek nagyszerű kísérői.

Az édes borokat önállóan is fogyaszthatjuk, de ideális társai a libamájnak és tipikus sajtoknak is (Fourme d’ Ambert, Comté, stb.)

Mese, néhány szép évjáratról

Vouvray Le Haut Lieu Sec 2005

Halványsárga színű bor ezüstös csillogással. Briliáns. Fehér gyümölcsös aromás illat után nagyon tiszta és élénk ízek. Szájban kerek, minerális jegyekkel a végén.

Könnyű, tetszetős bor, mely jól párosítható tengeri fogásokkal, grillezett halakkal, salátákkal.

Érlelési potenciálja: 10-15 év.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10ºC.

Vouvray Le Clos du Bourg Sec 2005

Kedves, kifejező illatában érett gyümölcsök és virágaromák uralkodnak. Élénk, erőteljes ízvilága kerek, bársonyos. Jól felépített bor, hosszú utóízzel.

Tengeri ételek, grillezett halak, saláták kísérője lehet.

Érlelési potenciálja: 10-15 év.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10ºC.

Vouvray Le Clos du Bourg Moelleux 2003

Intenzív illatvilág jellemzően laktikus aromákkal: vaj, karamellizált, krémes birsalma, aszalt gyümölcsök, dió, mogyoró, vanília, rebarbara. Szájban inkább a pörkölt, grillezett jegyek kerülnek előtérbe.

Aperitifként, de libamáj, illetve kék sajt mellé is nagyszerű választás.

Érlelési potenciálja kiváló.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10ºC.

Vouvray Le Haut Lieu Moelleux 1ère Trie 2003

Nagyon mély bor, erőteljes savakkal. Mára elérte a megfelelő érettséget, ugyanakkor nagyszerű érlelési potenciált mutat. A gyümölcsösség a legmeghatározóbb jellemzője.

Aperitifként is fogyasztható, vagy libamáj, illetve kéksajt kísérőjeként. Legideálisabb önmagában.

Érlelési potenciálja: kiváló.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10ºC.

Vouvray Le Haut Lieu 1947

Amikor 1989-1990-ben tombolt az ’évszázad évjáratáról’ szóló vita, Gaston Huet-et is megkérdezték, szerinte eddig melyik volt a legnagyszerűbb évjárat. A válasz: 1947. (Mellesleg a XIX. század esetében 1874-re szavazott.)

Vouvray Clos du Bourg Moelleux 1959

Híres bor. Egy olyan évből való, melyet Michael Broadbent a legjobbnak tartott az 1947-es évjárat óta, egyedülálló mélységgel és koncentráltsággal. Most is fantasztikus, de még további 25 évig érlelhető.

Vouvray Cuvée Constance 1997 (Wine Spectator: 100 pont)

Rendkívül gazdag bor. Meglepően sok botrytis-es jegy adja ennek az édes fehér bornak ezt az erőteljes, fűszeres karaktert. Érett gyümölcsösségét felvillanyozó savtartalma élénkíti.

Termőterület nagysága 23 ha
Dűlők Maison Huet, Le Mont, Le Haut-Lieu, Le Clos du Bourg
Szőlőfajták Chenin blanc, Pineau
Cím 11 rue de la Croix Buisée, 37210 VOUVRAY - FRANCE
Telefon +33 (0) 2 47 52 78 87
E-mail contact@domainehuet.com
Weboldal www.domainehuet.com