fbpx
  • Chateau Musar
  • certifikált organikus birtok

Mint minden évben, idén is bővítjük kínálatunkat új tételekkel, ezúttal egy minden szempontból különleges pincészet került szárnyaink alá. Fennállásunk óta először merészkedtünk Európa határain kívülre, de távoli országok helyett egyelőre csak a Közel-Keletig mentünk.

Az itthon kevésbé ismert, de a nemzetközi borvilágban igazi kultusz borászatnak számító Chateau Musar (ejtsd: “Müzár”) Libanonban, a Földközi-tenger keleti partjánál, a Bekaa völgyben található. Az 1930-ban az Hochar (ejtsd: “Osár”) család által alapított pincészet filozófiája természethű alapokon és francia hagyományokon nyugszik, amely egyedi termőhellyel (1.000-1.500 tengerszint feletti magasság, meszes-köves talaj, mészkő alapkőzeten) és részben autentikus fajtákkal párosul.

foto_musar

A Jeune (ejtsd: “zsön”, jelentése fiatal) névre keresztelt fehér (Viognier, Vermentino, Chardonnay – 2014) és vörös (Cinsault, Syrah, Cabernet Sauvignon – 2012) alapborok hordót nem látott, mégis izgalmas, kiváló ár-érték arányú tételek.

Az alapító-tulajdonos család nevét viselő Hochar Pére et Fils 2011 egy magasabb minőséget képviselő, alacsony terhelésű szőlőből készült dülős vörösbor, amely kiváló egyensúlyával simán felveszi a versenyt hasonló árkategóriájú francia társaival (fajták: Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon, Grenache).

fehér Chateau Musar 2007 egy igazi különlegesség, amely két ősi helyi fajta, Obaideh és Merwah házasítása, amelyek saját gyökerükön támrendszer nélkül adnak olyan gyümölcsöt, amelyből ez az utánozhatatlan aromavilágú, gyönyörű szerkezetű, 9 évesen is nagyon fiatal, szinte éteri, rendkívül hosszú ízű bor készül. Ez az a bor, amit minden borrajongónak legalább egyszer meg kell kóstolnia az életben!

A vörös Chateau Musar 2007 egy klasszikus, óvilági hangulatú, rendkívül kifinomult, nagy vörös bor (Syrah, Carignan, Cinsault, Grenache, Cabernet Sauvignon), ez az a tétel, amivel a pincészet világhírnevet szerzett magának és kivívta a nemzetközi szaksajtó elismerését is.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközi borismeretünk nem lehet teljes ezeknek a boroknak a kóstolása nélkül, ezért is ajánljuk őket minden borrajongónak szeretettel!

 

Termőterület nagysága 180 ha
Dűlők Libanon, Bekaa völgy
Szőlőfajták obaideh, merwah, cabernet sauvignon, cinsault, carignan, grenache, syrah, viognier, vermentino, chardonnay
Talajtípusok meszes-köves talaj, mészkő alapközet
Cím Ghazir – Keserwan – Lebanon
Telefon 44 (0)150 848 2733
E-mail info@chateaumusar.co.uk
Weboldal chateaumusar.com