• Chateau le Puy
  • Demeter certifikált biodinamikus birtok
  • Bordeaux – Cotes de Francs
  • 51 hektár
  • üledékes-agyag, mészkő
  • merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, carménére, sémillon

Aki átfutja szortimentünket, láthatja, hogy nem bővelkedünk Bordeaux-i borokban, és nem titok az sem, hogy nem ez a borvidék ugrik be először, ha francia kedvenceinkről van szó. A némileg megkopott presztízsű régió ültetvényein magas a vegyszerhasználat, pincéiben sok a manipuláció, a jól iható és természethű bordeaux-i pedig ritka madár. Örömmel jelentjük, hogy most mégis elcsábultunk, és itthon elsőként és egyedüliként kínáljuk a Chateau le Puy borait.

slider_lepuy

A le Puy azon birtokok közé tartozik, amelyek nemcsak a natural wine undergroundnak számító, szubkulturális közegében ismertek, hanem a mainstream borvilágban is jól megalapozott hírnevük van. Ez többek között annak köszönhető, hogy a birtokot tulajdonló, jelenleg a 15. generációba lépő Amoreau család több mint 400 éve halmozza a tudást, amely nyilvánvalóan a borok minőségében is tükröződik. Másrészt, a 20. század elején óriási húzás, mondhatni történelmi döntés volt, hogy a birtok a kezdetektől fogva elutasította a vegyszerek használatát, így az mindig is organikus volt, és “csak” biodinamikusra kellett átállniuk a későbbiekben (1990).

Világhírnevükhöz egy banális ügy is hozzájárult: 2009-ben a Japánban elképesztő népszerűségnek örvendő manga sorozat, a Drops of God TV-s verziójában feltűnt Jean-Pierre Amoreau és a birtok 2003-as AOC bora, amelyet követően a rajongók rendeléscunamit indítottak és az Amoreau család kénytelen volt felüggeszteni a bor értékesítését a spekulációk elkerülése érdekében.

cikk_lepuy

Jelenleg három le Puy-t kínálunk: a jóárasított, Duc des Nauves névre keresztelt second labelt, a kifinomultabb Emilien-t, valamint a szuperprémiumnak számító, és ennek megfelelően összetettebb és mélyebb Barthelemy-t. Ahogy az lenni szokott, az izgalmak az árral együtt nőnek (az Emilien szilárdan áll a középpontban), egy dologban azonban mind megegyeznek: harmónikus, jól iható, a bordóiaktól megszokottnál lágyabb és finomabb tanninszerkezetű borok ezek, amelyeknek az áruk is a helyén van.

Kalandra fel, ismerd meg Bordeaux igazi arcát!