Chateau Lagarette, Premieres Cotes de Bordeaux

Yvon és Olympe újra felvirágoztatja a Chateau Lagarette-t Bordeaux-ban

„ A véletlen vezetett el minket ahhoz, hogy Chateau Lagarette-n termesszünk szőlőt?

Valójában már ismertük ezt a hatalmas kastélyt, mely a legöregebbnek számít a faluban. Mielőtt végérvényesen beköltöztünk volna, már akkor egy exkluzív lakóhelynek illetve egy rejtélyes kastélynak tűnt számunkra, melyet magas fák zárnak körül és nincs túl messze attól a háztól, ahol Yvon született.

A történelem rajta hagyta a kéznyomát ezen a helyen. Yvon képzeletében ez a gyönyörű 15. századi kúria elsősorban a Camblanes-i kastély-ként élt, mely gyermekkora kastélya volt titokzatosságával, földalatti járatairól szóló mesékkel, és a törött tollal is, melyet a bejárati kapuba faragtak, és melynek jelentősége mára már mindenki számára elveszett….

A 2000 éves szőlőskert

A Chateau Lagarette alapjai, melyek egy sziklás kicsúcsosodás tetején ülnek, mélyen elnyúlnak egy olyan vidéken, mely több ezer éves történelemmel rendelkezik.

Elég néhány lépést megtenni a kastély mentén vagy néhány pillantást vetni az épületre, hogy a nagyszerű múlt bizonyítékaira leljünk. A birtok déli részéhez közeli római villa még mindig tanúskodik az első bortermelők múltjáról. A fenséges római útra,

-(a Narbonne-tól Bordeaux-ig futó),- a Narbo Martius-Burdigala-ra nézett, mely a Garonne folyót követte, és melynek partjain már az első Aquitaine-i szőlőskertek is virágzottak.

A középkorban, a Premieres Cotes de Bordeaux szőlőskert volt a fő borszállító Bordeaux-ba, – Aquitaine fővárosába, – és már akkor híres volt a „testes és sokat nyújtó borai”-ról, melyek „kiváló érési képességekkel” rendelkeztek.

Kazettás ablakaival, öreg kapuival és magas, négyzetes tornyával a Chateau Lagarette a 15. századi építészet tipikus példája. Camblanes legrégibb kastélyaként már az eredeti építészeti tervbe bele volt foglalva a négyzetes bástya, a kis kör alakú torony és a nyugati szárny. A második szárny a 18. századból ered. A 16. században Duc d’Epernon, aki akkoriban a francia gyalogság vezérezredese és IV. Henrik pártfogoltja volt, Lagarette-t, – mely csak pár mérföldre volt található Cadillac-i kastélyától, a „Fontainebleau de l’Aquitaine”-től,- választotta vadászrezidenciájául.

Később, a 17. század közepén, ahogy azt a nagyszerű freskó is ábrázolja a toronyszoba falain, a kastélyt bevették a királyi méltóságos úr, la Fronde, ellen irányuló felkelés során, mely Camblanes-ben tetőződött, ahol legalább 30 falubelit mészároltak le a falu templomában.

Ezek után a Chateau Lagarette megújult mezőgazdasági funkciója mellett családról családra szállt. A Féret,- mely egyike a legősibb publikációknak a Bordeaux-i borokat illetően, – 1868-as kiadása szerint a Chateau Lagarette a környék legfontosabb szőlészeteinek egyike volt. Közel 70 hordó „ritka és értékes” bort termelt. Az 1900-as évek elején, a nevét ideiglenesen „Chateau Jullien”-re változtatták, előkelő tulajdonosa után, aki újságíró és a francia elnök, Edouard Herriot, közeli barátja volt. Az 1960-as évek közepén, a minket megelőző utolsó tulajdonos, aki egy Afrikából visszatért orvos volt, visszaadta eredeti nevét a birtoknak.

A szőlőtőkék, – melyeket az évszázadok folyamán figyelemre méltó módón megőriztek, – sokszínűsége kulcsjelentőséggel bírt, hogy csakis ECOCERT-minősített organikus művelési módszereket alkalmazunk. A szőlőskert legnagyobb része,- főként a merlot (1,4 hektáron), a cabernet sauvignon (1,4 hektáron) és a malbec parcellái, – az 1956-os kemény fagyok előtt lett ültetve, tehát több mint 50 éves.

Csak a cabernet franc telepítés, mely ékkő a birtok koronáján és melyből az ígéretes cuvée Cyrus-t készítjük,- 10 éves.

Ahhoz, hogy kibontakoztathassuk boraink egyedi jellegét és ízét, hagyományos, de mégis precíz módszereket kezdtünk alkalmazni: kézi szüretelést, terroir szelekciót, természetes élesztőt, lassú kádas erjesztést, és almasavbontást új tölgyfa hordókban, melyet 18 hónapos finom seprőn való érlelés követ. Minden évben kis mennyiségű, egyedi és ritka cuvée-t készítünk. A borokat vegyszer illetve szűrés nélkül palackozzuk, és hagyományos módon parafával dugózzuk.

A kiváló borkészítés, a technikai eljárások ellenére sem jöhet létre úgy, hogy ne ügyeljünk a részletekre, ne tegyünk fel kérdéseket és ne kétkedjünk. Ezek elengedhetetlen tényezők, melyek mindennap arra ösztönzik minket, hogy ritka és értékes Chateau Lagarette borokat hozzunk létre.