fbpx

Chateau Lagarette, Premieres Cotes de Bordeaux

Yvon és Olympe újra felvirágoztatja a Chateau Lagarette-t Bordeaux-ban

„ A véletlen vezetett el minket ahhoz, hogy Chateau Lagarette-n termesszünk szőlőt?

Valójában már ismertük ezt a hatalmas kastélyt, mely a legöregebbnek számít a faluban. Mielőtt végérvényesen beköltöztünk volna, már akkor egy exkluzív lakóhelynek illetve egy rejtélyes kastélynak tűnt számunkra, melyet magas fák zárnak körül és nincs túl messze attól a háztól, ahol Yvon született.

A történelem rajta hagyta a kéznyomát ezen a helyen. Yvon képzeletében ez a gyönyörű 15. századi kúria elsősorban a Camblanes-i kastély-ként élt, mely gyermekkora kastélya volt titokzatosságával, földalatti járatairól szóló mesékkel, és a törött tollal is, melyet a bejárati kapuba faragtak, és melynek jelentősége mára már mindenki számára elveszett….

A 2000 éves szőlőskert

A Chateau Lagarette alapjai, melyek egy sziklás kicsúcsosodás tetején ülnek, mélyen elnyúlnak egy olyan vidéken, mely több ezer éves történelemmel rendelkezik.

Elég néhány lépést megtenni a kastély mentén vagy néhány pillantást vetni az épületre, hogy a nagyszerű múlt bizonyítékaira leljünk. A birtok déli részéhez közeli római villa még mindig tanúskodik az első bortermelők múltjáról. A fenséges római útra, -(a Narbonne-tól Bordeaux-ig futó),- a Narbo Martius-Burdigala-ra nézett, mely a Garonne folyót követte, és melynek partjain már az első Aquitaine-i szőlőskertek is virágzottak.

A középkorban, a Premieres Cotes de Bordeaux szőlőskert volt a fő borszállító Bordeaux-ba, – Aquitaine fővárosába, – és már akkor híres volt a „testes és sokat nyújtó borai”-ról, melyek „kiváló érési képességekkel” rendelkeztek.

Kazettás ablakaival, öreg kapuival és magas, négyzetes tornyával a Chateau Lagarette a 15. századi építészet tipikus példája. Camblanes legrégibb kastélyaként már az eredeti építészeti tervbe bele volt foglalva a négyzetes bástya, a kis kör alakú torony és a nyugati szárny. A második szárny a 18. századból ered. A 16. században Duc d’Epernon, aki akkoriban a francia gyalogság vezérezredese és IV. Henrik pártfogoltja volt, Lagarette-t, – mely csak pár mérföldre volt található Cadillac-i kastélyától, a „Fontainebleau de l’Aquitaine”-től,- választotta vadászrezidenciájául.

Később, a 17. század közepén, ahogy azt a nagyszerű freskó is ábrázolja a toronyszoba falain, a kastélyt bevették a királyi méltóságos úr, la Fronde, ellen irányuló felkelés során, mely Camblanes-ben tetőződött, ahol legalább 30 falubelit mészároltak le a falu templomában.

Ezek után a Chateau Lagarette megújult mezőgazdasági funkciója mellett családról családra szállt. A Féret,- mely egyike a legősibb publikációknak a Bordeaux-i borokat illetően, – 1868-as kiadása szerint a Chateau Lagarette a környék legfontosabb szőlészeteinek egyike volt. Közel 70 hordó „ritka és értékes” bort termelt. Az 1900-as évek elején, a nevét ideiglenesen „Chateau Jullien”-re változtatták, előkelő tulajdonosa után, aki újságíró és a francia elnök, Edouard Herriot, közeli barátja volt. Az 1960-as évek közepén, a minket megelőző utolsó tulajdonos, aki egy Afrikából visszatért orvos volt, visszaadta eredeti nevét a birtoknak.

A szőlőtőkék, – melyeket az évszázadok folyamán figyelemre méltó módón megőriztek, – sokszínűsége kulcsjelentőséggel bírt, hogy csakis ECOCERT-minősített organikus művelési módszereket alkalmazunk. A szőlőskert legnagyobb része,- főként a merlot (1,4 hektáron), a cabernet sauvignon (1,4 hektáron) és a malbec parcellái, – az 1956-os kemény fagyok előtt lett ültetve, tehát több mint 50 éves.

Csak a cabernet franc telepítés, mely ékkő a birtok koronáján és melyből az ígéretes cuvée Cyrus-t készítjük,- 10 éves.

Ahhoz, hogy kibontakoztathassuk boraink egyedi jellegét és ízét, hagyományos, de mégis precíz módszereket kezdtünk alkalmazni: kézi szüretelést, terroir szelekciót, természetes élesztőt, lassú kádas erjesztést, és almasavbontást új tölgyfa hordókban, melyet 18 hónapos finom seprőn való érlelés követ. Minden évben kis mennyiségű, egyedi és ritka cuvée-t készítünk. A borokat vegyszer illetve szűrés nélkül palackozzuk, és hagyományos módon parafával dugózzuk.

A kiváló borkészítés, a technikai eljárások ellenére sem jöhet létre úgy, hogy ne ügyeljünk a részletekre, ne tegyünk fel kérdéseket és ne kétkedjünk. Ezek elengedhetetlen tényezők, melyek mindennap arra ösztönzik minket, hogy ritka és értékes Chateau Lagarette borokat hozzunk létre.

Szőlőfajták Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec
Borász Yvon és Olympe Minvielle
Cím Camblanes & Meynac, Route du Bourg 33360
Telefon + 33(0) 5 56 20 08 78
E-mail chateaulagarette@orange.fr
Weboldal www.lagarette.com/