fbpx

1895-1995 A Fleury ház százéves évfordulója
Több mint egy évszázada követik egymást a Fleury generációk a családi birtokon. Egy közös bennük: az Innováció

1901 Emily Fleury, -szőlőtermesztő és kertész-, ültetett elsőként oltott Pinot Noir tőkéket a környéken, a filoxéravész után.

1929 Robert Fleury elkészítette első palackjait az 1929-es termésből. Így az egyike lett azon pioníroknak, akik kizárólag Champagne déli részén termeltek.

1970 Jean-Pierre Fleury vizsgálni kezdi a komposzt és gépi szántás használatát Champagne-ban.

1989 Ő az első termelő Champagne-ban, aki biodinamikussá alakítja szőlőskertjét, először csak 3 hektáron majd később, 1992-ben, az egész birtokon.

BIODINAMIKA: AZ ÉLET TUDOMÁNYOS MŰVÉSZETE ÉS A FÖLD GYENGÉD GYÓGYSZERE

Ez a fajta művészet, mely a föld szolgálatában áll, az egész élővilág összes láncszemét támogatja, a talaj mikroorganizmusaitól a legmagasabb légkör legapróbb eleméig a következő három céllal:

A talaj táplálása: Erősíti a talajt szerves anyag alkalmazásával. A biodinamikus komposzt ösztönzi a humuszképződést és a szerves anyag dekomposztációt

A talaj fellazítása: A talaj, melyet géppel fellazítanak és kigyomlálnak, lélegzik, és puha földet biztosít, melyben a szőlő megveti gyökereit, hogy a talaj illatát lélegezhesse ki.

A környezet tisztelete: Növények és ásványok alkalmazásával: a kvarcból nyert kovasav erősíti a fény fotoszintetikus tevékenységét.

A cickafark, valériána és a kamilla a biodinamikus preparációk összetételének egy részét képezik.

A Fleury szőlőskert a Cote des Bar-on található, a Szajna völgy két oldalán, agyagos, meszes lankákon.

A legfinomabb munkák, mint a metszés, kötözés, és a szüretelés is kézzel történnek, nagy odafigyeléssel.

Szölöfajtáink: Pinot Noir: a bornak testességet, erőt és intenzitást nyújt. Chardonnay: fehér szőlő a könnyedségért és finomságért

Szőlőinket kézzel szüreteljük, és utána a présbe kerülnek. Nagyon lassan préseljük a szőlőt, hogy a legjobb minőségű levet kapjuk: Cuvee és Fleur de Cuvee

Az élesztő lassú munkája alakítja a szőlőlevet vagy mustot borrá az alkoholos erjesztés folyamán.

Hagyományos tölgyfa hordókban, melyek finom ízt kölcsönöznek a bornak vagy modern hőmérséklet kontrollált tartályokban történik az erjesztés.

Az élesztőt feláldozzuk és így jön létre a finomseprő.

Az érlelés után a palackokat megforgatjuk és megdöntjük (remuage), így a finomseprő a palack szájához ülepszik, és ezt ezután degorzsálással eltávolítjuk. Majd minden palackban beállítjuk a végleges cukortartalmat (bor és cukor oldat hozzáadása)

A Champagne a buborékok pezsgésében születik.

Dűlők Cote des Bar, a Szajna völgy két oldalán
Szőlőfajták Pinot Noir, Chardonnay
Talajtípusok meszes, agyag
Cím 43 Grande Rue, 10250 Courteron
E-mail champagne@champagne-fleury.fr