fbpx

A Kras borvidék a szlovén tengerpart közelében fekszik és az ország „legszegényebb” talajával bír. A fennsíkon évezredek óta uralkodó szelek alig hagytak talajt a mészkő sziklákon. De szerencsére ami maradt az tökéletes a szőlőtermesztés számára, mint például a vasban gazdag „terra rossa”. Az őshonos Teran szőlőfajta adja az egyedien magas savú és magas tanninú vörösborok nagy részét, amit néhányszor házasítanak Merlot vagy Cabernet Sauvignon szőlőből készült borokkal. A Teran másik érdekes tulajdonsága, a különleges reduktivitás, ami lehetővé teszi a kén használatának drasztikus csökkentését vagy akár teljes elhagyását.

A Cotar család 1975 óta foglalkozik a szőlővel és borral, ültetvényeik a magas Kras területen találhatóak Komen és az olasz határ között. A birtok sikereit jól mutatja,hogy a pincéjüket harmadszor kellett bővíteniük, bár 7 hektárjukról még így sem haladja meg a termés az évi 28-30 ezer palackot. A pinceigény másik magyarázata, hogy boraikat hosszú fahordós érlelés után palackozzák, A fehéreknél jellemző a 2 év, a vöröseknél mint pl a Terra Rossa házasítás vagy a Cabernet Sauvignon és Merlot esetén 4,5-5 év is lehet.

Érdemes megkóstolni a nem éppen konvenciónálisnak nevezhető fehérboraikat is, Sauvignon Blanc, Chardonnay vagy az őshonos Malvazija fajtákból.

 

Termőterület nagysága 7 ha
Szőlőfajták Teran, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Talajtípusok mészkő alapon terra rossa
Borász Vasja Čotar, Branko Čotar
Cím Čotar Wine Cellar Gorjansko 4a Si-6223 Komen, Slovenia
Telefon +386 5 76 68 194
E-mail info@cotar.si
Weboldal https://cotar.si