fbpx

Az Urbajs szőlőbirtok

Északra a gyönyörű Kozjansko dombvidéktől, a Voglajna völgyből meredeken tör elő a kúpalakú Rifnik hegy.

Meghatározó helyzete, északtól és kelettől való természetes védettsége tökéletes menedéket adott minden archeológiai kor emberének.

Orientáció

Rifnik emlékeztetőül szolgál számunkra, hogy a szőlőtermesztés nem velünk kezdődik és ér véget. Ezért igyekszem egy természetbarát, integrált szőlőtermesztést megvalósítani. Nem használok növényvédő szereket. Az ültetvény tele van fűfélékkel és méhekkel. A szőlő védelmében olyan hatóanyagokat használok, melyek megóvják a katicabogarakat és más, a különböző betegségek leküzdésében szövetségesemül szegődött kis élőlényeket. 1 hektárnyi szőlőmben mindent családom segítségével végzek.

Bor

A meredek lejtők nem bővelkednek termésben, viszont a bor gazdag cukorban és extraktanyagban. A szüret kitolásával, a szőlő túlérik és megjelenik a nemes rothadás. A késő őszi szüret különleges tulajdonságokat tartogat: viszonylag kis százalékú fanyarság, magas extrakt-, és alkoholtartalom, valamint a ki nem erjedt cukor szépen lekerekíti az ízeket.

Rifnik

Az északi faltól eltérően a lankásabb déli oldal kedvez a mezőgazdaságnak. A szőlőtermesztés megjelenésének ideje a hegyen nem ismert. Az első feljegyzés –egy ajtókeret darabot díszítő szőlő – még a Római kori időkből származik.

A biodinamikus szőlőtermesztésben minden művelet összhangban áll a természettel. Lépéseiddel bátoríthatod a farmgazdálkodás elfeledett módszereinek újraélesztését.

A természet hálás lesz…

mip

Termőterület nagysága 1 ha
Dűlők Rifnik hegy
Szőlőfajták Riesling, Chardonnay, Kerner, Pinot Grey
Borász Aci Urbajs