fbpx

Vegán borok

2018. december 5.
Vegán borok

Ahogy a Világban már sok helyen, itthon is egyre többen térnek át vegetáriánus vagy vegán életmódra. Míg előbbi csak a húst és halat hagyja el az étrendjéből, a vegán minden olyan élelmiszert mellőz, ami állati eredetű.
Ezen elgondolkodva, jó kérdés lehet, hogy a bor, hogy nem lehet vegán, hisz jó esetben csak szőlő és élesztő, ami hosszas érési ciklusa után poharunkba kerül. A válasz nincs is nagyon távol, ugyanis az egyetlen munkafázis ami eldöntheti, hogy borunk vegán lesz e vagy sem, ez a szűrés – derítés.
A bor érése folyamán, a benne lévő élesztőgomba alakítja át a cukrot alkohollá, majd a folyamat végén apró szemcsékként visszamarad, ami még a természetes borok kedvelői között is sokakat zavar. Ennek elkerüléséhez szűrnek és derítenek. A folyamatot többféle derítő szerrel lehet elvégezni. Ilyen szerek lehetnek a tojásfehérje (albumin), zselatin (általában marha és disznó csontból kivont kollagén), hal hólyag (isinglass), tejfehérje (kazein), bentonit (ásvány) és az aktív szén. Ebből csak az utóbbi kettő ami nem állati eredetű. A hagyományok és technológia elterjedése miatt, derített borok között még mindig több a nem vegán, de szerencsére a webshopunkban található tételek között nem egy bor már szűretlen, vagy nem tartalmaz állati eredetű derítőszert, így bátran vásárolhatnak nálunk a vegán életmód követői is!
Legyen persze derített vagy derítetlen, a teljesség igénye nélkül, íme pár bor kínálatunkból ami garantáltan felkerülhet egy finom vegán, tisztán növényi menü mellé az ünnepi asztalra:

Meinklang- Grüner Veltliner 2017
Karner Gábor – Szőlőkert utca 2.
Strekov1075 – Fred #1
Fidora – Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG 2016