Te, mi van a Lajossal?

2015. május 18.
Te, mi van a Lajossal?

Szokták tőlem kérdezni borkedvelők, ha szóba kerül Somló egyik kultikus és az utolsó borait 2013-ban készítő pincészete, a Hollóvár, és létrehozója, Takács Lajos. Tényleg, gondoltam, mi van a Lajossal? Hogy érezheti magát egy borász, borász teendők nélkül? Vagy lehet, hogy a Tokajba költözés után már bele is fogott valami újba?
Jelentem bele, és nem is akármibe. Egy a fejében már régóta élő álmot, egy szőlőskertet igyekszik megvalósítani, ahol a telepítések az eddig megszokottaktól merőben eltérnek majd. Nem lesznek benne sorok vagy kordonok, hanem foltokban ültetett szőlőtőkék, köztük sok más növénnyel, mint egy kertben, igazán természet közeli állapotban. Néhány hektár csak, összesen mondjuk 10.000 tőke, és arról is csak néhány ezer palack. De, sokakkal közös reményeink szerint, nem akármilyen palackok.

Miközben ezen munkálkodik, jut ideje a helyi borászéletben részt venni, egymás borait kóstolni és egymáshoz átjárni, a vegyszermentes gazdálkodásban szerzett tapasztalatait barátaival megosztani és terjeszteni. De legfőképp sok időt tölteni családjával, három kislányával és párjával, Mónikával. Élvezni, hogy újra otthoni környezetben, szülőfalujához közel, rokonokkal körbevéve élhet, és napról napra a somlói remetéből hazatért hegyaljaivá válni.
A telefonon feltett megannyi kérdésem közt Lajosból kibukott, hogy legszívesebben még mindig a somlói borait issza, és az ott letöltött palackjai etalonok lesznek egy esetleges hegyaljai Takács Lajos bornak. Akkor lesz igazán boldog, ha Tokajban is legalább olyan színvonalú borokat készíthet majd, mint a Hollóvár alatt tette.
Ehhez kívánjunk neki sok erőt és kitartást, és addig is Lajoshoz hasonlóan élvezzük a somlói borait, amik most is, több évjáratukkal is elérhetőek a Mitiszol.hu-n , borkereskedésekben és megannyi étterem borlapján. Ezzel is segítjük, hogy a születendő szőlőskertje hamarosan nekünk is teremjen.

Hollóvár borok a webshopunkban