fbpx

Ünnep – Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013

2016. december 2.
Ünnep – Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013

Elődje, a 2012-es gyorsan elfogyott, talán ezért is vártuk, hogy befusson az új évjárat, és végre itt van, de sajnos nem sokáig, hiszen összesen ezer palack készült belőle. Furmintból készült az alapbor még 2013-ban, a pezsgő pedig összesen 32 hónapot érlelődött palackban. Az első degorzsálás októberben volt, melynek során nem került bele expedíciós likőr, sőt […]

Végre kadarka

2016. november 23.
Végre kadarka

Régóta vártuk már Póstáék 2015-ös kadarkáját, és nem csak azért, mert az elődje már több mint egy hónapja elfogyott, és mert amúgy sem úszunk mostanában a kadarkákban. Pósta Gergő nyáron mutatta először tartályból a tizenötöst, ami azonnal levett a lábamról. Ízig-vérig kadarka: megjelenésében, aromatikájában és “érzetében” (sav, tannin, test) is a fajta archetípusa ez a […]

A 2016-os Mitiszol Fesztivál legnépszerűbb, legizgalmasabb és “best buy” borai

2016. november 20.
A 2016-os Mitiszol Fesztivál legnépszerűbb, legizgalmasabb és “best buy” borai

Borok osztályozására ill. értékelésére létezik 100-as, 20-as, 10-es, 5-ös skála és még ki tudja milyen sokféle skála. Abban hiszünk, hogy ennél sokkal letisztultabb a valóság, sokkal egyszerűbben megválaszolható és megválaszolandó az a kérdés, hogy ízlett-e a bor: “Igen, ízlett, szívesen innám máskor is”, vagy “Hááát, nem volt rossz, semmi különös, nem tudom eldönteni”, vagy éppen […]

ÜZENET A JÖVŐBŐL – Villáminterjú ifj. Franz Weningerrel

2015. november 11.

NR: Az egyik legjellemzőbb kérdés a biodinamika kapcsán, hogy miként érhető tetten a borokban ez a szemléletmód. Te tapasztalsz különbséget a boraidban amióta organikusról biodinamikusra váltottál? FW: A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is. Úgy érzem a […]

Ezt fogják látni azok, akik jegyet váltottak a Láthatatlan kóstolóra. Megéri?

2015. november 9.
Ezt fogják látni azok, akik jegyet váltottak a Láthatatlan kóstolóra. Megéri?

Minden kiderül a szombati Mitiszol Fesztiválon, ahol a közel 30 borászatot és 100 bort felvonultató sétáló kóstoló mellett egy igazi vakkóstolóra is sor kerül majd a Láthatatlan Kiállítás speciális termében. A pontos forgatókönyv és a borsor maradjon titok, de annyit elárulhatunk, hogy nem éppen hétköznapi tételek kerülnek majd a vendégek poharaiba. Akinek nem jutott jegy […]

STREKOV 1075 PORTA – Korszakalkotás Kürtön

2015. augusztus 31.
STREKOV 1075 PORTA – Korszakalkotás Kürtön

Sütő Zsoltról és borászatáról már olvashattatok nálunk, sőt a boraihoz is lehetett szerencsétek, de a jó dolgokról manapság nem lehet eleget beszélni. A nálunk is kapható Porta tarolt rövid nyaralásunk borszortimentjében, és – mit ad isten – a bor második verziója (Porta #2) nemrég bekerült a koppenhágai NOMA étterembe is, amely több ízben nyerte már […]

NECSAK IGYUK, OLVASSUK IS – Két remek angolnyelvű boroskönyv a nyárra

2015. július 17.
NECSAK IGYUK, OLVASSUK IS – Két remek angolnyelvű boroskönyv a nyárra

Végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár, és talán olvas is egy kicsit. A borvilág legmagasabb csúcsai és legmélyebb bugyrai iránt érdeklődő, angolul értő-olvasó hazai közönségnek ajánlok most ez alkalomból két remek könyvet. Matt Kramer: True Taste – The seven essential wine words Nemrég jelent meg az amerikai szakíró legújabb […]

Kereskedői felelősségem hiányában – Costadila 330slm, Prosecco

2015. június 23.
Kereskedői felelősségem hiányában – Costadila 330slm, Prosecco

Eddigi boros pályafutásom alatt sok borral és sok fogyasztóval, helyesebben borrajongóval találkoztam, és napi szinten van lehetőségem keresni és kiszolgálni a felmerülő igényeket. Mint kereskedő, elvileg felelősségem, hogy a piac, a fogyasztó igényeit figyelembe véve válasszam ki azokat a borokat, amikkel végül dolgozni fogok. És mégis, ha egy szakmai kóstoló után véleményt alkotok, azon veszem […]

MEINKLANG GRAUPERT 2012 – Életed legjobb zweigeltje?

2015. június 9.
MEINKLANG GRAUPERT 2012 – Életed legjobb zweigeltje?

Egy héttel ezelőtt barátok kedvéért több kedvenc bor került pohárba, a mai “pince szemle” során akadtam rá még egy pohárnyi vörös Graupert-re, fehér párjáról korábban itt írtam. Először is: ez a bor az élő példája annak, hogy egy alacsony hozzáadott kénnel készült bor is milyen jól bírja darabban (már ha tényleg kiváló, lehetőleg biodinamikus alapanyagból […]

A hónap termelője: Mátyás Családi Pincészet, Dél-Szlovákia

2015. június 2.
A hónap termelője: Mátyás Családi Pincészet, Dél-Szlovákia

Végre megérett az idő, hogy még több felvidéki borral foglalkozzunk, és Bott Frigyes, valamint a Strekov 1075 (Sütő Zsolt) borai után Mátyás András borai is bekerüljenek kínálatunkba. Akik szemfülesek, azok már évekkel ezelőtt megfigyelhették, hogy valami zajlik a dél-szlovákiai borvidéken, a tavaly novemberi Mitiszol Fesztiválon pedig már komoly tülekedés volt a Mátyás-Sütő-Kasnyik trió* asztalánál. Mindhárom […]