A Bott Pince multivertikális kostolója a furmint február jegyében – KÉPEK (2017.02.17)

2017. február 21.
A Bott Pince multivertikális kostolója a furmint február jegyében – KÉPEK (2017.02.17)

Tavaly is nagyot dobtunk a Furmint hónapjában, idén sem adtuk alább, Bott multivertikális furmint kóstolót tartottunk a Pohárszékben (1054 Budapest, Aulich utca 5.) nem kevés tétellel és a tokaji butikpincészet gazdáival, Bott-Bodóékkal, azaz Judittal és Józsival. Csontos (az összes eddigi forgalomba került évjárat): 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 Exczellencziás (ez is teljes sor): 2005, 2007 üvegdugós, 2007 magnum és parafadugós, 2013 Határi (szintén teljes […]

Új tag a Terra Hungarica-ban: Bencze Birtok, Badacsony

2017. február 3.
Új tag a Terra Hungarica-ban: Bencze Birtok, Badacsony

A közelmúltban tartották éves találkozójukat a Terra Hungarica borászok, amelyen új tag felvételéről is döntöttek: az alig öt éve indult Szent György-hegyi Bencze Birtokkal bővül a közösség. Bencze István nem tököl, mondhatni kettesével szedi a lépcsőket, és – szerintünk – már az élvonalban van. Ellenőrzött organikus és Demeter átállás alatt lévő biodinamikus gazdálkodás, minimális beavatkozás […]

Új Strekov 1075 borok a házban

2017. február 2.
Új Strekov 1075 borok a házban

Vártuk már a kürti enfant terrible, Sütő Zsolt új borait, és január végére meg is jött az elődökhöz méltó, sőt az azokon is túlmutató folytatás. A Magyar Konyha nemrég “Békesség és betyárvirtus” címmel készített Zsoltival hosszabb interjút, aki még nem ismeri a Strekov 1075 tulajdonos borászát, annak mindenképpen ajánljuk olvasásra (lásd itt). A Rizling-Veltlin 2015 kilenc hónapig […]

Varázshordó: 20% kedvezmény

2017. január 16.
Varázshordó: 20% kedvezmény

Újra előkerült a varázshordónk, és jól meg is pakoltuk jobbnál jobb borokkal, amelyekre a készlet erejéig most 20% kedvezményt adunk egységesen. Többről van szó mint kifutó tételekről, igazi gyöngyszemeket és személyes kedvenceket is beválogattunk. Néhány érdekesség a sok közül: a Meinklang Prosa gyöngyöző borát mindig mindenki szerette és szinte minden alkalomhoz illik, a Graupert Pinot Gris haladó természetbarátoknak való, de […]

Már ott vagyunk

2017. január 4.
Már ott vagyunk

Itt az új év, lehet akár kollektív fogadalmakat is tenni. Ha kérhetnék, akkor azt kívánnám, hogy hagyjuk abba a folyamatos lamentálást arról, hogy ejj, a magyar bor márpedig világhírt érdemel, ott a helye az élvonalban, csináljunk már valamit. Ha lassan is, de odaérünk, sőt lehetőségeinkhez mérve (mennyiségi korlátok, zéró vagy csak elszórt közösségi promóció, stb.) már ott […]

Új csillag: Bencze Birtok, Badacsony

2016. december 3.
Új csillag: Bencze Birtok, Badacsony

Maga a Bencze Birtok sokaknak már nem újdonság (hiszen nem 2015 az első évjáratuk), viszont az a minőség, ami most boraikkal az asztalunkra kerülhet, minden bizonnyal igen. A birtok 2011-ben indult, és néhány remek boruk (pl. Pinot Noir 2013) már nálunk is kapható volt. Vártuk már, hogy beérjenek Bencze István tervei, és a birtok nemrég forgalomba […]

Ünnep – Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013

2016. december 2.
Ünnep – Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013

Elődje, a 2012-es gyorsan elfogyott, talán ezért is vártuk, hogy befusson az új évjárat, és végre itt van, de sajnos nem sokáig, hiszen összesen ezer palack készült belőle. Furmintból készült az alapbor még 2013-ban, a pezsgő pedig összesen 32 hónapot érlelődött palackban. Az első degorzsálás októberben volt, melynek során nem került bele expedíciós likőr, sőt […]

Végre kadarka

2016. november 23.
Végre kadarka

Régóta vártuk már Póstáék 2015-ös kadarkáját, és nem csak azért, mert az elődje már több mint egy hónapja elfogyott, és mert amúgy sem úszunk mostanában a kadarkákban. Pósta Gergő nyáron mutatta először tartályból a tizenötöst, ami azonnal levett a lábamról. Ízig-vérig kadarka: megjelenésében, aromatikájában és “érzetében” (sav, tannin, test) is a fajta archetípusa ez a […]

A 2016-os Mitiszol Fesztivál legnépszerűbb, legizgalmasabb és “best buy” borai

2016. november 20.
A 2016-os Mitiszol Fesztivál legnépszerűbb, legizgalmasabb és “best buy” borai

Borok osztályozására ill. értékelésére létezik 100-as, 20-as, 10-es, 5-ös skála és még ki tudja milyen sokféle skála. Abban hiszünk, hogy ennél sokkal letisztultabb a valóság, sokkal egyszerűbben megválaszolható és megválaszolandó az a kérdés, hogy ízlett-e a bor: “Igen, ízlett, szívesen innám máskor is”, vagy “Hááát, nem volt rossz, semmi különös, nem tudom eldönteni”, vagy éppen […]

ÜZENET A JÖVŐBŐL – Villáminterjú ifj. Franz Weningerrel

2015. november 11.
ÜZENET A JÖVŐBŐL – Villáminterjú ifj. Franz Weningerrel

NR: Az egyik legjellemzőbb kérdés a biodinamika kapcsán, hogy miként érhető tetten a borokban ez a szemléletmód. Te tapasztalsz különbséget a boraidban amióta organikusról biodinamikusra váltottál? FW: A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is. Úgy érzem a […]