fbpx

A hónap termelője: Pók Tamás, Eger

2015. május 4.
A hónap termelője: Pók Tamás, Eger

Nekem mindig a sokat tapasztalt, nyugodt erő jut eszembe Pók Tamásról, aki már ott volt a magyar bortermelés újjászületésénél is, és ami még fontosabb, hogy ma is a hazai és az egri élvonalhoz tartozik. Azon kevesek egyike, aki – a nehezebb utat választva – nem érte be kevesebbel, minthogy a maga ura legyen és kompromisszumok nélkül dolgozhasson. Munkáját a természet szeretete és a tudományos alaposság jellemzi, szerencsére ebben is társra talált, és ma már feleségével, Szűcs Böbével viszik a családi pincészetet.

Tamás borai nagyapja lyukpincéjében erjednek, természetesen spontán. Ide belépve az ember egy szerény szentélyben érzi magát, ahol a jó alapanyag, az idő lassú múlása és a borász vigyázó gondoskodása elég ahhoz, hogy komoly borok szülessenek.

A pincészet dűlős vörösborait a mélység jellemzi, amelyek megtapasztalásához bontás után várni kell, nem adják magukat azonnal (Pajdos Bikavér Superior, Nagy-Eged és Nagygalagonyás kékfrankosok). A fehér borokhoz sem elég a felületes kíváncsiság, mindkettő igazán tartalmas, a gyümölcs és a termőhely harmóniáját szépen kifejező bor (Rigópohár, Leányka).

Azok számára, akik kevesebbet áldoznak borra és a hétköznapok örömeit keresik az egri borokban, jó hír, hogy a már befutott Négykezes vörös házasítás mellé hamarosan érkezik fehér párja, a Kétkezes is!

Tamás boraiból két párost állítottunk össze, amelyet egész májusban kedvezményesen vásárolhattok meg itt.